Kirkon arvoperustalta

Menossa on monenlaista kirkon asiaa sisältävä viikko. Tänään osallistun Kirkon mediasäätiön hallituksen kokoukseen, jossa käsitellään ensi vuoden toimintasuunnitelmia. Säätiön ovat perustaneet suurimmat seurakunnan yhdessä kirkkohallituksen kanssa. Nurmijärvi on säätiön perustajajäseniä.
Säätiön tarkoituksena on ”Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arvoperustalta lähtien tukea ja edistää uskontoa ja elämänkatsomusta käsittelevien ohjelmien tekemistä, levittämistä ja esittämistä valtakunnallisissa medioissa”.
Viime aikoina televisiossakin esitettyjä säätiön tukemia elokuvia ovat olleet muiden muassa Tumman veden päällä, Vähän kunnioitusta ja Leijonasydän. Ehkä tunnetuin teos on monesti palkittu Postia pappi Jaakopille muutaman vuoden takaa.

Rakennetta

Eilen kokoontui kirkolliskokouksen hallintovaliokunta, jossa valmistellaan lausuntoa lakivaliokunnalle kirkkohallituksen esitykseen seurakuntarakenteen muuttamiseksi. Lakivaliokunta puolestaan antaa kirkolliskokoukselle mietinnön.
Mietinnön voidaan esittää muutoksia esitykseen, sen hyväksymistä tai jättämistä raukeamaan. Päätöksen tekee toukokuussa ensi vuonna kokoontuva kirkolliskokouksen täysistunto.
Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta näin tulevat asiat laajasti mietityiksi ja tutkituksi.
Seurakuntarakenteen muuttamisesityksen mukaan kaikki seurakunnat kuuluisivat tulevaisuudessa johonkin seurakuntayhtymään. Seurakunnat säilyisivät nykyisellään toiminnallisina yksikköinä, mutta tukitoimet kuten talous, hallinto, kirkonkirjojen pito, kiinteistöt ja erikseen sovittavat toiminnot hoidettaisiin isommilla hartioilla yhtymissä.

Keski-Uudellamaalla on ollut vireillä 9 seurakunnan hanke seurakuntayhtymän perustamiseksi joko vapaaehtoisesti tai lakimuutoksen velvoittamana. Valmistelun tulokset nähtäneen vielä tämän vuoden puolella.
Viime viikolla julkaistiin tulokset seurakuntiien työntekijöille ja luottamushenkilöille tehdyn kyselun tulokset. Niiden mukaan suurin osa piti yhtymää hyödyllisenä, mutta monet olivat vielä varovaisia yhtymään liittymisen kanssa.

Vaalinumerot

Huomenna keskiviikkona kokoontuu seurakunnan vaalilautakunta antamaan vaalinumerot valitsijayhdistyksille ja ehdokkaille. Sen jälkeen vaalivalmistelut kiihtyvät niin seurakunnassa kuin valitsijayhdistyksissäkin.