Ilolla ja tyytyväisyydellä totesin erään ympyrän sulkeutuneen, kun oma kotiseurakuntani avasi 8. huhtikuuta, sattumalta ensimmäisenä eduskuntavaalien ennakkoäänestyspäivänä, uudet kotisivunsa (= uuden verkkopalvelunsa).

Edellinen suurempi päivitys oli tehty riemuvuonna 2000, tyypillisesti seurakuntakohtaisesti yksityisen yrityksen kanssa yhteistyössä ja melko suurella taloudellisella ja henkisellä panostuksella.

Nyt uudet sivut toteutettiin seurakuntien ja kirkkohallituksen yhteisessä verkkohankkeessa tuotetulla Lukkari-ohjelmalla. Se on eräs esimerkki paikallisen ja yhteisen kohtaamisesta, yhteistyön voimasta.

Jotta tähän on tultu, on tehty pitkä kierros, ja matka jatkuu.

Kun internet saavutti myös seurakunnat, ryhtyivät monet niistä värkkäämään kotisivuja internetiin. Kukin teki niitä tavallaan, toiset yksittäisten työntekijöiden harrastuneisuuden mukaan, toiset käyttämällä alan yrityksiä. Järjestettiin hankintakilpailuja, sivustot olivat erilaisia (etusivulle useimmat laittoivat kyllä kirkon kuvan) ja tulivat yleensä maksamaan paljon. Yhteen laskien seurakuntien käyttämät työtunnit ja määrärahat olivat paljon ja sen kaiken olisi voinut käyttää muutenkin hyödyllisesti.

Jossain vaiheessa viime vuosikymmenellä syntyi suurten seurakuntien piirissä ajatus ryhtyä tekemään yhteistä sivupohjaa ja julkaisujärjestelmää, jota mahdollisimman moni seurakunta voisi käyttää.  Näin säästettäisiin merkittävästi rahaa ja vaivaa, ja mikä tärkeintä, saataisiin paremmat sivut, seurakuntalaisten kannalta toimivampi ja kattavampi verkkopalvelu.

Tekninen alusta ja osa sisältöä ovat samat kautta maan, mutta kukin seurakunta käyttää niitä oman tarpeen mukaan. Kullakin on omat värit, logot ja paikallinen sisältö, tarjottimelta otetaan toimintoja oman tarpeen mukaan.

Ajateltiin, että näin pienetkin seurakunnat voisivat parantaa verkkopalvelujaan. Ryhdyttiin myös pohtimaan alusta lähtien, mikä seurakuntien verkkopalvelun tehtävä ja luonne tulisi olla. Se pohdinta ja kehittäminen varmasti jatkuvat edelleen.

Niissä vaiheissa sain minäkin olla mukana. Erityisesti hankkeen puuhaajana vaikutti Oulun seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Sakari Korpi. Ilman häntä olisi usko yhteishankkeeseen saattanut hiipua.

Pian myös koko kirkko (=kirkkohallitus) lähti hankkeeseen mukaan ja siitä tuli yksi kirkon kärkihankkeista, johon kirkolliskokous myönsi resurssit. Kirkkohallituksessa hanketta veti tietohallintopäällikkö Sami Kallioinen.Tavoitteena oli tuoda netin palvelut kaikille kirkon jäsenille ja säästää samalla iso summa rahaa.

Vuoden 2014 puolella ensimmäiset seurakunnat (Seinäjoki) ja seurakuntayhtymät (Oulu) ottivat uuden järjestelmän käyttöön ja julkaisivat sillä tuotetut sivut. Käyttöön ottaminen jatkuu kuluvana vuonna.

Samaan aikaan internetistä on tullut yhä tärkeämpi osa kirkon työtä ja elämää. Prosessin aikana netti on tullut ihmisten taskuun; pöytäkoneista siirryttiin kannettaviin ja niistä tabletteihin sekä älypuhelimiin.

Kirkko kutsuu edelleen ihmisiä koolle, mutta yhteydessä ollaan myös verkon kautta, ja kirkko kulkee mukana ihmisten taskuissa tai käsilaukussa.