Muutos alkaa tekemisetä nyt.

Kun Kirkon viestintäpäivillä oli ensin torstaina yritetty muodostaa isoa kuvaa siitä, mitä maailmassa tapahtuu, siirryttiin perjantaina käytännön työhön ja hyviin käytänteisiin, joita jaettiin.

Monia hyviä ajatuksia kuulin estradilta (jossa Hilkka Olkinuora osuvasti johti päivien kulkua) tai yleisön joukosta.

Todettiin, että kirkossa järjestetään liikaa tapahtumia. Määrän sijaan on painotettava laatua ja kohdentamista sekä arvioitava sen jälkeen, miten onnistuttiin. Ilman kohdentamista huudetaan tuuleen ja hukataan resursseja, siis tehdään turhaa työtä.

Eettisestä evoluutiosta vielä sen verran, että käsitys oikeasta ja väärästä on muuttunut vuosisatojen aikana (Vanhan testamentin ajasta tai sadan vuoden takaisesta) ja se muuttuu yhä. Miten kirkko on sen määrittelyssä mukana?

Usein kuulee kysymyksen, ”mitä kirkko tekee” tai ”miksei kirkko tee mitään” tai ”miten tämä vaikuttaa kirkossa”. Kirkon sijaan ihmisen tulee olla keskiössä. Siis mitä jokin asia vaikuttaa ihmisten elämään. Ja ihmiset kirkossakin toimivat. Ihmiset ovat kirkkoa tärkeämpiä.

Miten puhutellaan eri kuplissa eläviä? Ihmisiä on lähestyttävä monin tavoin, esim. Tampereella on järjestetty kertaluontoisesti erilaisia messuja (juicekirkko, iskelmämessu…), joilla on onnistuneesti tavoiteltu ihmisiä, jotka eivät käy perusmessussa. ”Toimitilana on oltava koko paikkakunta” – oli hyvä oivallus, sekin Tampereelta nääs.

Katja Valaskivi puhui ”ryhmäharhoista”. Se tarkoittaa, että suuri joukko ihmisiä omaksuu jonkin virheellisen ajatusmallin – usein ilman sen kummempia perusteita. Kun tarpeeksi moni sitä toistaa, siitä tulee fakta.

Viha rakentaa ja tiivistää tehokkaasti yhteisöä, mutta vihan purkaminen on vaikeata.

Yhteisöllisyydestä puhutaan paljon, mutta se ei ole helppo sana. Yhteisöllisyys voi rakentaa siltoja, mutta myös erottaa, rajata ja sulkea ulkopuolelle.

”Jos haluat vaikuttaa, vetoa tunteisiin, älä faktoihin.” Ja ”jos vastaan tulee ehdottoman varmoja käsityksiä, pitää varoituskellojen soida”.

Viestintäpäivillä oli useampi puhuja Helsingin Sanomien toimituksesta. Kun ”kirkon piirissä” usein kuulee sanottavan, että ”Hesari on kirkkoa vastaan”, sain päivillä olleiden toimittajien puheista kyllä aivan päinvastaisen kuvan. Ajattelen, että Hesari edustaa kirkon jäseniä, kysyy ja puhuu meidän puolestamme, mitä me kirkossa toimivat emme tarpeeksi tee. Ei pidä syyttää peiliä, jos...

Käsiteltiin myös syksyllä 2018 pidettäviä seurakuntavaaleja. Nyt on aika valmistautua niihin. Ja muistaa, että seurakuntavaaleissa vaikutetaan välillisesti myös tulevan kirkolliskokouksen kokoonpanoon.

Muutos alkaa tekemisestä nyt, ei jälkeenpäin purnaamisesta.