Seurakuntavaalit ovat arvovaalit. Kyse on siitä, kehittyykö kirkko ahtaammaksi vai avarammaksi. Puolustan avaraa kirkkoa ja sen läsnäoloa suomalaisessa yhteiskunnassa. Se tarkoittaa, että kirkko on jokaista varten, ei vain joidenkin tai tietyllä tavalla uskovien kirkko.

Piispa emerita Irja Askola sanoi kerran hyvin, että tämä on meidän kaikenlaisten kirkko.

Arvovaaleissa on kyse siitä, mihin suuntaan kirkkoa ja seurakuntaa kehitetään ja uudistetaan. Uudistaminen ei tarkoita, että seurataan vain maallisia muoteja, kuten kuulee väitettävän, kun puolustetaan muuttumattomuutta.

Jotta kirkon alkuperäinen idea ja sen ikiaikainen sanoma tarkoittaisi samaa kuin kirkon syntyessä, sitä on koko ajan uudistettava. On etsittävä vastausta kysymykseen, mitä tuo ikiaikainen sanoma tarkoittaa meidän aikanamme. Etsimme sitä samaa, jota ihmiset ovat läpi vuosisatojen etsineet, samaa jota Raamatunkin ajan ihmiset etsivät.

Raamatun tekstejä on jatkuvasti tulkittava, jotta ne ymmärrettäisiin samalla tavalla kun niitä kirjoitettaessa. Ihmisten tietämys on noussut ja yhteiskunta on muuttunut. Sen vuoksi tekstejä tulkitaan yhä uudelleen ja etsitään vastauksia elämän suuriin kysymyksiin.

Arvovaali pitää sisällään myös heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamisen, nuorista, lapsista ja ikäihmisistä huolehtimisen sekä globaalin vastuun kantamisen. Kyse on lähimmäisen rakkaudesta. Jumalaa ei voi rakastaa ohi ihmisten tai luonnon.

Arvo sekin, että puolustetaan kirkon läsnäoloa julkisessa tilassa, siis yhteiskunnassa, koulussa ja ihmisten elämässä. Kirkkolla on paljon annettavaa. Kirkko, seurakunta ja kristinusko tekevät hyvää!