Eriävä mielipide kirkkoneuvoston pöytäkirjan pykälään nro 121
Koululaisten iltapäivätoiminta

Nurmijärven seurakunnan kirkkoneuvosto päätti ti 28.11. 2023 siirtää iltapäiväkerhoijen pitämisen ensi vuoden syyskuusta alkaen seurakunnan omaksi toiminnaksi, jotta voidaan vapaammin sisällyttää myös kristillistä opetusta kerhotyöhön. Äänestystulos oli 4-3, 2 pois. Jätin päätökseen eriävän mielipiteen, joka alla.

Minusta seurakunnan tulisi jatkaa iltapäivätoiminnan järjestämistä yhteistyössä kunnan kanssa, ja sovittava pelisäännöt, miten se tapahtuu.

Perustelut:
Esitys on puutteellisesti valmisteltu. Kirjallisesta esityksestä puuttuvat perustelut, miksi pitää luopua yhteistyöstä kunnan kanssa, samoin lapsivaikutusten arviointi ja päätöksen taloudelliset vaikutukset. Esitys on myös ristiriidassa voimassa olevan onnistumissuunnitelman kanssa.
Seurakunnan ei pidä eristäytyä yhteiskunnasta omaan poteroonsa, vaan olla läsnä yhteisön ja ihmisten keskellä. Seurakunnan ei pidä vetäytyä vaan olla siellä, missä ihmiset ovat. Minusta on tärkeätä, että jatkamme yhteistyötä kunnan kanssa. Näin ovat menetelleen monet seurakunnat ja uskon, että se on mahdollista myös Nurmijärvellä.
Seurakunnan iltapäiväkerho on lapsille merkittävä myös kristillisen kasvatuksen kannalta, vaikka sieltä joitakin kristillisen kasvatuksen elementtejä puuttuisikin. Lapsi oppii siitä, mitä näkee ja kokee. Kristillisyys toteutuu ihmisten kohtaamisessa ja kohtelussa. Se on lähimmäisen rakkauden toteuttamista käytännössä.
Kerhossa seurakunnan tilat ja työntekijät tulevat tutuiksi ja tilat puhuvat myös esineistöllään. Todennäköisesti sovittavat pelisäännöt sallivat maamme kristillisen perinteen ja tapojen kertomisen. On hyvä, jos niistä saavat kertoa seurakunnan työntekijä.