Lainasin Facebookin päivityksessäni Sana-lehteä (Kansan Raamattuseuran julkaisu), jonka viime numerossa oli Paavalin seurakunnan kirkkoherran Kari Kanalan laaja artikkeli (toimittaja Janne Villan kirjoittama). Kari Kanala korosti seurakuntaakin ajatellen joukkueen merkitystä. Hän on innokas jalkapallon seuraaja ja pelaaja, joten hän otti esimerkit siitä maailmasta. Kaikkia pelaajia on huomioitava samalla tavalla, joukkueen kaikki jäsenet ovat tärkeitä ja joukkueen menestys edellyttää hyvää joukkuepeliä jne.

Seurakunta on yhteisö, joka muodostuu jäsenistään. Itse asiassa paikkakunnalla seurakunnan vaikutus ulottuu jäsenistön ulkopuolellekin. Seurakunnan palvelujen käyttäminen ei ole kiinni jäsenyydestä. 

Kerran eräs vanhempi mieshenkilö käveli sunnuntai-aamuna kirkon ympärillä aran tuntuisesti ja kysyin häneltä kirkkoon mennessäni, etsiikö hän jotain? Mies sitten vastasi, että voisiko hän mennä sisälle kirkkoon, kun hän ei ole jäsen. Vastasin, että tietysti, tervertuloa!

Jumalanpalvelukset ja kirkon ovet muutoinkin ovat avoimia kaikille. (Edellyttäen tietysti, että ovet ovat, kuten niiden pitäisi olla, mahdollisimman paljon avoinna, siis ei lukossa).

Konserteissakin yleensä peritään vain ohjelmamaksu, ja joskus harvoin kirkko on vuokrattu kaupalliselle toimijalle, jolloin se voi periä pääsymaksun. 

Yhteisön voi ajatella muodostuvan heistä, jotka käyvät tilaisuuksissa ja osallistuvat toimintaan. Sitä kutsutaan kokoavaksi toiminnaksi. Osallistujat ovat kuitenkin vain osa seurakuntalaisista. Seurakuntayhteys on isompi juttu.

Yhteys seurakuntaan toimii nykyään yhä enemmän viestintävälineiden kautta ja varsinkin sosiaalinen media yhdistää ihmisiä verkostoihin. Kirkko on niissä vahvasti läsnä. On erilaisia verkostoja, joiden jäseniä samat asiat kiinnostavat ja yhdistävät. Niissä käydään paljon keskusteluja elämän katsomuksista.

Ylipäätään painotetaan, että kirkon ja seurakunnan on mentävä sinne, missä ihmiset ovat. Siis ei vain odoteta, että ihmiset tulevat ja osallistuvat.

Mitä tarkoittaa, kun sanotaan, että kirkko tekee jotain? Ensin tulee kai mieleen, että se tarkoittaa kirkon ja seurakunnan työntekijöitä. Kirkkoa pitää kuitenkin ajatella laajemmin. Kaikki sen jäsenet ovat myös tekijöitä ja toimijoita, eivät vain toiminnan kohteita. Ainakin he voivat olla vaikuttajia.

Vaaleilla valittavat luottamushenkilöt osallistuvat toiminnan järjestämiseen tavoitteiden asettamisen ja resurssien jakamisen avulla.

Myös kirkon sanoma yhdistää ihmisiä samaan yhteisöön: auttamistyö, lähimmäisenrakkaus, lapsista ja nuorista huolehtiminen. Ja tietysti kirkolliset toimitukset kaste, avioliittoon vihkiminen ja hautaan siunaaminen yhdistävät ihmisiä ja ovat tärkeä syy kuulua kirkkoon. Seurakuntaan liitytään kasteessa.

Tapa ja traditio edelleen yhdistävät ihmisiä. Kirkko kuuluu suomalaiseen kulttuuriin, vaikka onkin maailmanlaajuinen.

Usko yhdistää, mutta sen määrää ei mitata. 

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on su 20.11. klo 11–20 Nurmijärven ja Klaukkalan kirkoissa, Rajamäellä Artturi-salissa. Silloin voi äänestää vain omassa seurakunnassa ja Nurmijärvellä omalla äänestysalueella. Äänestysalueita on meillä kolme kirkkopiirien mukaan. Jos on epävarma omasta äänestysalueesta, se on merkitty kotiin tulleeseen äänestysilmoitukseen.