Terveisiä Kirkkopäiviltä 1 (3)

Jumalanpalveluksessa, teatterissa ja elokuvassa etsitään vastauksia ihmisen ikiaikaisiin kysymyksiin elämästä, kuolemasta ja Jumalasta. Niissä koetaan suuria tunteita ja elämyksiä, saadaan yhteisiä kokemuksia.
Kirkkodraama ja teatteri ovat sukua toisilleen. Draama on väline kertoa ymmärrettävästi kirkon sanomasta ja avata kristillisiä arvoja.

Kirkkopäivillä 2015 Kouvolassa juhlittiin kymmenenvuotiasta Kirkon mediasäätiötä. Kymmenen vuoden aikaan säätiö on tukenut 223 hanketta yhteensä lähes neljällä miljoonalla eurolla.
Säätiön tarkoituksena on kirkon arvoperustalta lähtien tukea ja edistää uskontoa ja elämänkatsomusta käsittelevien laadukkaiden ohjelmien tekemistä ja esittämistä valtakunnallisissa medioissa.
Tämän kevään tuettuja suosikkiteoksia ovat Klaus Härön Miekkailija ja Peter Kotwican Henkesi edestä, muutaman vuoden takaa muistetaan Härön Postia pappi Jaakobille. Näiden lisäksi säätiö on tukenut monien hyvin erilaisten ja erikokoisten tuotantojen tekemistä.

Viestintäpäivien ja kirkkopäivien saranakohdassa kuultiin elokuvantekijöiden ajatuksia ja katsottiin Henkesi edestä –elokuva. Se oli vahva kokemus, joka jätti pohdinnan aiheita mieleen pyörimään näytännön jälkeenkin. Elokuvassa käsiteltiin syyllisyyden, armon ja anteeksiannon kysymyksiä.
Elokuva katsottiin Veturissa, muutama kilometri Kouvolan keskustasta olevassa suuressa kauppakeskuksessa. Elokuvateatterit ovat sijoittuneet sellaisiin, koska siellä ihmiset käyvät muutenkin. Kirkko ottaa varovaisia askelia samaan suuntaan.
Alan trendejä kerrottiin olevan lasten ja perheiden huomioiminen isovanhempia myöten sekä lasten elokuvien merkityksen nousu.

"Jumalanpalveluksessa draama ja tanssi kuuluvat liturgisen ilmaisun piiriin. Siihen kuuluvat paitsi sana ja musiikki myös kuvat, esineet, vaatetus, värit, tila ja sen sisustus, ja nykyään taas entistä selvemmin eleet ja liikkeet", totesi silloinen arkkipiispa Jukka Paarma luovuttaessaan kirkon kulttuuripalkinnon vuonna 1998.
Palkinnon sai silloin, tänä vuonna edesmennyt, teatteriohjaaja, draamapedagogi Marjatta Haapanen (1944- 2015). Perusteluissaan kirkkohallitus totesi, että Marjatta Haapanen oli luonut 70-luvulta lähtien pohjan kirkkodraamalle ja sen esittämiselle aikana, jolloin tämä taiteen muoto ei ollut yleisesti tunnettu ja sitä kohtaan koettiin ennakkoluuloja. Haapasen vaikutuksesta syntyi oikea pääsiäis- ja joulukuvaelmien boomi. Kotiseurakunnassani Nurmijärvellä pääsiäisvaellukset aloitettiin 1993 ja niitä on eri muodoissa jatkettu siitä lähtien. Yksittäisiä kirkkodraamakokeiluja oli jo 80-luvulla.

Verkossa julkaistavat lyhyet videopätkät ovat yksi tämän ajan sovellus draaman käytöstä myös kirkon viestinnässä.