Voisinko auttaa -kysymys voi johtaa hyvän tekemiseen ja avun saamiseen. Ihmiset tekevät arjessa paljon hyvää toisilleen pitämättä siitä juuri ääntä.

Seurakunnan diakoniatyöntekijät ja vapaaehtoiset tekevät valtavasti hyvää ja antavat apuaan, pitämättä hekään siitä suurta ääntä. Diakonian resursseista kirkossa ja seurakunnassa on pidettävä huolta. Mieluummin lisää kuin supistuksia.

Elämme hyvinvointiyhteiskunnassa, mutta apua tarvitaan paljon. On yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja monia elämäntilanteita, joissa avulle on tarvetta. Itse asiassa jokainen tarvitsee ja saa apua joka päivä. Avun vastaanottaminen ei aina tosin ole helppoa. On vallalla käsitys, että se on nöyryyttävää, tai että on pärjättävä omillaan.

Kirkon yhteisvastuukeräys lienee suurin vapaaehtoisten suorittama teko vuosittain, yli 40 000 kerääjää! On arvoitu joka kolmannen suomalaisen tekevän jotain vapaaehtoistyötä. Erään tutkimuksen mukaan 15-16 -vuotiaista nuoristakin moni oli valmis tekemään jotain sellaista - jos pyydettäisiin.

Seurakuntalaisten yhdessä tekeminen rakentaa yhteisöä ja sen yhdessä olemisen tunnetta eli yhteisöllisyyttä.

Olin kuuntelijana torstai-iltana KirkkoAreenassa Tainionkosken kirkossa. Keskustelemassa olivat pastori Minna Jaakkola, keräysjohtaja Tapio Pajunen, ex-päätoimittaja Reetta Meriläinen ja päätoimittaja Pekka Lakka.

Toimittajat uskoivat ihmiseen hänessä olevasta pahasta huolimatta. "On uskottava ihmiseen, ei ole muuta mahdollisuutta."

Huomaammeko, mitä hyvää saamme päivittäin lähimmäisiltämme? Voisinko jotenkin auttaa  - on hyvä kysymys.

"Kirkon tehtävänä on puolustaa heikoimpia", sanoi äskettäin arkkipiispa Kari Mäkinen.

"Kirkon tulisi etsiä heitä, joiden ääni ei kuulu ja antaa heille ääni, todettiin eilisessä keskustelussa. "Sana ja palvelu", tiivisti Tapio Pajunen kirkon tehtävän.

Tapio Pajunen sanoi Yhteisvastuukeräyksen olevan enemmän kuin vain rahankeruuta ja sen jakamista tärkeisiin kohteisiin. Raha ei riitä pitkälle, mutta huomion kiinnittäminen avun tarpeisiin saa muutkin tekemään. Esimerkiksi tämän vuoden YV:n teema saattohoito on herättänyt sairaalat parantamaan saattohoitovalmiuksiaan eri puolilla maata.

Ihmiset osaavat olla myös pahoja. Toimittajat saavat paljon vihaposti mm seksuaali-identiteettiin tai maahanmuuttajiin liittyen. "Mistä se muutoin hyvien ihmisten osoittama viha nousee", kysyi Reetta Meriläinen.

Pekka Lakka lisäsi, ettei voi uskoa valtion rajan erottavan hyviä ja pahoja ihmisiä. (Oltiin yhden rajan lähelllä Imatralla).

Todettiin, että kirkko voisi reagoida nopeammin, kun ihmisarvoa poljetaan.

 

* KirkkoAreena järjestivät paikallisen seurakunnan kanssa Kirkkopalvelut ja Kirkon tiedotuskeskus. Näitä on kutsuttu myös pikkukirkkopäiviksi, joita järjestetään matkalla kohti ensi kevään isoja kirkkopäiviä Kouvolassa.