Nurmijärven paikallislehdessä Nurmijärven Uutisissa julkistiin 12.11 katugallup, jossa kaikki viisi haastateltua totesi, että seurakuntavaalit eivät kiinnosta. Heistä yksi taisi luvata kuitenkin äänestää tuttuaan, mutta muut jättävät vaalit väliin.

Tuossa ei sinänsä ole mitään uutista, saman kertovat vuodesta 1970 lähtien järjestetyt seurakuntavaalit, joissa aina koko maan äänestysprosentti on jäänyt alle 20 prosentin. Neljä vuotta sitten prosentti oli Nurmijärvellä 15.3.

Vaalit eivät siis kaikkia kiinnosta, mutta siitä ei pidä tehdä johtopäätöstä, että seurakunta ei olisi paljon suuremmalle joukolle nurmijärveläisiä tärkeä.

****

On paljon nurmijärveläisiä, joille seurakunta ja sen palvelut ovat tärkeitä. Heistä saisi varmaan vastaavan katugallupin. Monet ovat voineet ja halunneet käyttää hyväkseen seurakunnan palveluja. Lasten kerhot, nuorten rippikoulu ja diakonia saavat laajan kannatuksen.

Diakoniassa kirkko tukee vaikeissa elämän tilanteissa olevia ihmisiä. Jäsen voi vaikkapa näin ulkoistaa oman auttamisensa seurakunnalle.

Kaiken toiminnan ja palvelujen järjestäminen lasten kerhoista diakoniaan edellyttää hallintoa. Se on valintojen ja päätösten tekemistä. Me suomalaiset pidämme siihen parhaana välineenä demokratiaa.

Seurakuntavaalit ovat yksi keskeinen demokratian muoto. Siellä, mistä demokratiaa puuttuu, sitä vaaditaan ja kaivataan.

Ihmisiä ei voi pakottaa äänestämään. Se kiinnostaa, mikä koetaan tärkeäksi ja millä on itselle tai yleisemmin merkitystä. Jos seurakunta palveluineen on tärkeä, pitäisi myös vaalien kiinnostaa, sillä se vaikuttaa kirkon ja seurakunnan toimintaan.

****

Äsken kirkolliskokouksessa esiteltyä kirkon tulevaisuusselontekoa varten kysyttiin ihmisiltä eri puolilta Suomea, mitä heidän arkeensa kuului, mihin he uskovat ja mikä on heille merkityksellistä. Kuultavina olisi siinä nk. tavallisia seurakuntalaisia tai myös ei-jäseniä. Tarkoitus oli kuulostella nk. hiljaisia signaaleja.

Selonteon tekijät yllättyivät, miten kirkko oli tärkeä myös kauimpana seurakunnasta olevilla vastaajilla.

Nurmijärven seurakunnalle ja koko kirkolle on toki suuri haaste pohtia, mikä on kristinuskon ikiaikaisen sanoman merkitys juuri meidän aikamme ihmisille, miten siitä kertoa ja minkälaista toimintaa se tarkoittaa.

Siihen vastaaminen on vaaleilla valittavien luottamushenkilöiden tehtävä yhdessä työntekijöiden kanssa.