Yksi Kirkkopäivien kohokohtia oli tällä kertaa, kun piispa Jari Jolkkonen haastatteli emerituspiispa Eero Huovista. Monilla kirkkopäivillä aikaisemmin Huovinen on haastatellut tunnettuja vaikuttajia presidentti Sauli Niinistöstä alkaen.

Jos joku on ajatellut piispojen olevan vain totisia pasuunan soittajia, osoittivat Jolkkonen ja Huovinen sen jälleen kerran vääräksi käsitykseksi. Piispat viljelivät huumoria, mutta pian oltiin taas syvällisemmissä pohdinnoissa.

Ajankohtaista poliittista tilannettakin sivuttiin. ”Milloin maan johto on ollut näin yksimielinen?”
”Koettelemukset ajavat kansan yhteen. Kestämme huonoja aikoja paremmin kuin hyviä”, pohti Huovinen.
Kirkon jäsenkysymyksestä hän ei ollut niin huolissaan kuin kirkossa yleensä ollaan. ”Kadulla tulee vastaan vain nykyisiä, entisiä tai tulevia kirkon jäseniä.”
Moni yhteisö olisi kirkon jäsenmäärästä ja osuudesta ylpeä.

****

Eero Huovisen piispan uralle osui useita onnettomuuksia, mikä oli pahin? ”Ei onnettomuuksia tai katastrofeja voi laittaa järjestykseen.”
Häneltäkin on tuollaisissa tilanteissa kysytty, missä Jumala oli, kun jotain pahaa tapahtuu. Vastaus on, että Hän on kärsivän ihmisen kanssa.
Huovinen myönsi kuitenkin yhden koskettavimpia tilanteita olleen, kun tsunamin jälkeen kohtasi lentokentällä orvoksi jääneitä lapsia.
”Kärsimysten äärellä on oltava hiljaa.” Hän kehotti pappeja - ja meitä kaikkia - kuuntelemaan lähimmäistä, jolla on hätä tai surua, ja taisi vähän moittia ”puhetta pulppuavia pappeja”.

Jokainen pohtii ainakin joskus, kelpaanko, riitänkö ja hyväksytäänkö minut. Huovisen vastaus oli, että kyllä kelpaat ja riitätät ja sinut hyväksytään.

****

JJ kysyi mistä olet Eero elämässäsi kiitollinen? EH vastasi hetken miettimisen jälkeen, että Jumalasta. JJ lisäsi, ”ja yleisö on kiitollinen Sinusta Eero”.
Oulun teatterin suuren näyttämön täyteinen yleisö alkoi seisten taputtamaan. EH vastasi ja päätti haastattelun: Herra siunatkoon teitä!
Koskettava hetki.