Marraskuun toisella viikolla kokoontuneessa kirkolliskokouksessa käsiteltiin kirkon uutta tulevaisuusselontekoa. ”Siunauksen signaalit” -nimiseen selontekoon on koottu ajan merkkejä ja tulevaisuussignaaleja. Niitä oli kerätty signaalihuoneiksi kutsuttuihin keskusteluihin kokoontuneilta ihmisiltä. Mukaan oli kutsuttu myös ihmisiä, joiden suhde kirkkoon oli etäinen. Heiltä kysyttiin heidän arkensa merkityksistä, arvoista, uskosta ja luottamuksen kohteista.

Espoon piispa Kaisamari Hintikka kehotti uusimmassa Espoon hiippakunnan tiedotuslehdessä Hiipassa myös seurakuntia käyttämään tuota ihmisten kuuntelemisen mallia toimintaansa suunnitellessaan.

Piispa kirjoitti: ”Tärkeää on pysähtyä kuuntelemaan ja kuulemaan, mitkä kysymykset ihmisten arjen keskeltä nousevat. Vastaukset kertovat siitä todellisuudesta, joka on monen kirkkomme jäsenen arkea. Juuri siksi on tärkeää kuunnella, jotta ymmärtäisimme – ei kuunnella, jotta heti rientäisimme vastaamaan tai väittämään vastaan.” 

Nurmijärven seurakunnan vuoden 2023 talousarvion ja toimintasuunnitelman tavoitteissa mainitaan useammassa kohdassa, että ”kuullaan seurakuntalaisia”. Tuo on erittäin kannatettava tavoite ja toimintatapa, joka on syytä suunnitella hyvin ja myös toteuttaa. Kirkon tulevaisuusselonteko tarjoaa kuulemiseen yhden toimintatavan.

Seurakuntalaisten kuuleminen ei tarkoita, että muokkaisimme kirkon oppia tai sanomaa sen mukaan, mitä ihmiset sanovat. Sen sijaan ihmisten arjen tunteminen auttaa sanomamme perille saamisessa, sen sanoittamisessa niin, että ihmiset ymmärtävät sen, sekä toiminnan kehittämisessä niin, että se palvelee ihmisiä.

Näillä perusteella kirkkovaltuustoryhmämme esitti talousarvion sekä toiminta- ja taloussuunnitelmien yhteyteen ponnen, että seurakuntalaisten kuuleminen toteutetaan vuosittain riittävän laaja-alaisesti ja kirkkoneuvosto raportoi kuulemisten tuloksista ja niiden käytöstä kirkkovaltuustolle talousarvion käsittelyn yhteydessä.