Tuomiosunnuntain on tänä vuonna vaalipäivä

Kirjoitan tätä ”tuomiosunnuntain” aamuna. Kun samalla on tämän syksyn seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä, voi ajatella tuomiosunnuntain sopivan siihen hyvin. Vaalit antavat tuomion eli tuloksen kaikille ehdolla oleville.

Kirkkovuoden mukainen nimi tulee tietysti jostain muusta. Kirkon kotisivulla siitä sanotaan mm. näin: "Kirkkovuoden viimeinen sunnuntai liittyy seuraavaan sunnuntaihin, adventtiin. Kirkkovuoden alussa ja lopussa – tai lopussa ja alussa – kuuluu sama viesti: Jumala lähestyy meitä Kristuksessa ja asettaa meidät kasvojensa eteen. Ihminen on vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisistään. Viimeisessä tuomiossa Jumalan vanhurskaus toteutuu lopullisesti.”

Papit saavat siitä paljon irti, vaikka sanovat saarnatekstin olevan vaikean. "Teksti on kirkon tekstien tapaan maallikolle melkein ”hepreaa”. Voisiko sen sanoa jotenkin selkeämmin? 

Päivän evankeliumin (Matteus 25: 31-40) loppu on UT 2020 käännöksen mukaan: "Kuningas vastaa heille: Minä vakuutan teille: sen, minkä te teitte yhdelle näistä huono-osaisista veljistäni ja sisaristani, te teitte minulle." Se on jo melko selvästi sanottu.

Pyhän toinen nimi onkin "Kristuksen kuninkuuden sunnuntai". Niin tai näin, ensi sunnuntaina on tunnelma toinen, silloin lauletaan Hoosiannaa, ja muistellaan sitä, kun Jeesus ratsastaa Jerusalemiin.

Mutta miksi Nurmijärven seurakunnan vaaleissa on kolme äänestysaluetta?

Toissa vaalikaudella kokoomuksen kirkkovaltuustoryhmä teki aloitteen, että jaetaan seurakunta kolmeen äänestysalueeseen. Aloite meni läpi ja jako toteutettiin seuraavissa vaaleissa. Seurakunta jaettiin kirkkopiirien mukaan kolmeksi alueeksi, joilla asuvat äänioikeutetut äänestäisivät sen mukaisesti. Kunnan mittaustoimi avusti rajojen tarkassa piirtämisessä.

Sitä ennen vaaleissa oli vain yksi alue ja yksi vaaliluettelo, jota kierrätettiin vuorotellen eri äänestyspaikoissa Kirkonkylässä, Klaukkalassa ja Rajamäellä. Haittapuolena oli, että vaalipäivänä äänespaikka oli kussakin kylässä avoinna vain muutaman tunnin ja siitä oli vaikea tiedottaa ja aikoja oli vaikea muistaa. Äänestäjät kävivät väärään aikaan olettamillaan vaalipaikoilla.

Ennakkoäänestäjät merkitään vaaliluetteloon vasta ennakkoäänestyksen päätyttyä, joten siihen voi osallistua missä päin Suomea tahansa. Joskus onkin puhuttu ”postiäänistä”.

Nyt kun on kolme vaaliluetteloa, voidaan äänestyspaikat pitää auki koko päivän ajan. Niinpä Kirkonkylässä, Klaukkalassa ja Rajamäellä voi äänestää tänään sunnuntaina klo 11–20, saman ajan kaikissa kolmessa paikassa.

Pienenä haittapuolena on, että äänioikeutettujen on käytävä vain oman alueensa äänestyspaikalla. Hänet on merkitty vain yhteen noista kolmesta vaaliluettelosta, jossa siis äänioikeutettujen nimet ovat, ja johon merkitään, kun äänestäjä on äänensä käyttänyt.

Ehdokkaat ovat kaikilla kolmella äänestysalueella samat, joten kullakin alueella voidaan äänestää kaikkia Nurmijärven seurakunnassa ehdokkaiksi asettuneita.

Minusta äänestysaluejako on ollut todella hyvä uudistus. Käytetään sitä hyväksemme.