Muutamia ajatuksia puheestani toimintasuunnitelman ja talousarvion käsittelyn yleiskeskustelussa Nurmijärven kirkkovaltuustossa tänä iltana.

Tuleva vuosi on jälleen saatu suunnitelman muotoon. Se on aina ja erityisesti nyt, pandemian johdosta haastava tehtävä. On oltava varovainen ja rohkea yhtä aikaa ja valmis nopeisiinkin muutokseen tilanteen niin vaatiessa. Hyvin ovat seurakuntamme työntekijät pandemian aiheuttamiin muutoksiin toimintaa sopeuttaneet. Kiitos siitä.

Talousarvio on laadittu varovaisesti ja varman päälle, mutta kuitenkin tulevaisuuteen uskoen. Koronapandemia ei ole vaikuttanut talouteen siinä määrin, kuin ehkä pelättiin. Pitkällä tähtäimellä on kuitenkin syytä varautua taloudellisen tilanteen heikkenemiseen, lähinnä jäsenmäärän laskun vuoksi.

Onkin toimittava sen puolesta, että jäsenet sitoutuisivat jäsenyyteen ja kokisivat jäsenyyden merkityksellisenä itselleen. Työtä tehdään seurakuntalaisten hyväksi, heidän tarpeistaan katsoen, ei organisaatiota varten. Joskus voi käydä niin, että päähuomio on tässä toimivassa sisäpiirissä. Ensisijaisesti on ajateltava seurakuntalaisia.

Muistan kun kauan sitten mainostettiin jotain traktoria, että se on suunniteltu mies istuimella. Se on jäänyt minulle muistutukseksi, että seurakunnankin toimintaa on suunniteltava seurakuntalainen – mies tai nainen – istuimella. Tässä mielessä kannattaa ottaa edelleen huomioon pari vuotta sitten tekemämme kyselytutkimus.

Lähes kaikissa työmuodoissa ja yksiköissä on mainittu viestinnän kehittämisen ensi vuoden tehtävänä. Otan esimerkin Klaukkalan kirkkopiirin toiminnallisista tavoitteista: Tavoitteena siis on, että ”seurakuntalaiset tietävät, mitä, missä ja milloin tapahtuu ja mistä tieto niistä löytyy”. Tapahtumaviestinnän tulee olla riittävää ja oikein. Se on ehdoton minimitavoite! Tietysti viestintä on paljon muutakin kuin tapahtumista tiedottamista.

Ensi vuosi on vaalivuosi seurakunnassa. Meidän on saatava ihmiset kiinnostumaan seurakunnastaan siinä määrin, että haluavat ensin lähteä ehdokkaiksi ja sen jälkeen äänestämään vaaleissa. Vaalit ovat mittari siitä, miten jäsenet kokevat seurakuntansa. Asetetaan tavoite, että ehdokkaita on enemmän kuin edellisiissä vaaleissa ja äänestysprosentti on korkeampi.