Kotimaa-lehti kysyi kirkolliskokousvaaliehdokkaiden mielipiteitä eräisiin ajankohtaisiin kysymyksiin. Kyselyn vastaukset osoittavat, miten vaikeata on muuttaa mitään. Se ei toki päde vain kirkossa vaan yleisemmin yhteiskunnassa. Ehkä uudistuksia vielä toivotaan, mutta muutoksia vastustetaan laajasti.

Se tarkoittaa, ettei toimintatapoja ei voida muuttaa ennakoivasti, vaan muutokset tapahtuvat ajan myötä pakolla. Usein muutokset voitaisiin tehdä suunnitelmallisemmin ja fiksummin silloin, kun ei vielä ole pakko.

Murrosten läpi eläviä yrityksiä tuo ei koske; ne kykenevät nopeisiinkin muutoksiin. Ne yritykset säilyvät, jotka osaavat ja uskaltavat muuttua.

"Vain se, mikä muuttuu, voi säilyä", kirjoitti Emmi Itäranta Teemestarin kirjassaan kiinalaista ajattelijaa lainaten.

Miksi sitten kirkossa pitäisi tehdä muutoksia, vaikka suuri osa jäseniä ei sitä tunnu haluavan? Eikö kannatusta vaaleissakin saisi paremmin, kun lupaisi vastustaa muutoksia. Mutta se ei minusta olisi oikein.

Ympäristö ja olosuhteet, joissa elämme muuttuvat joka tapauksessa. Tietomäärämme on lisääntynyt ja tiede tuo koko ajan uutta tietoa. Maailma muuttuu, Eskoseni, totesi Topias Aleksis Kiven Nummisuutareissa jo 1800-luvun puolivälissä.

Maailma muuttuu. Ihmisten elintavat, tietomäärä ja ajattelu, kieli ja tavat harjoittaa hengellistä elämääkin muuttuvat.

Vähittäistä muutosta ei ehkä sillä hetkellä huomata, mutta jos nyt katsomme muutamia vuosia tai vuosikymmeniä taaksepäin, ero on iso.

Kristinuskossa ei ole kysymys vanha säilyttämisestä tai jonkin vielä vanhemman palauttamisesta, vaan ikiaikaisen uskon soveltamisesta nykyaikaan, kunkin ajan ihmisten elämään.

Meidän on kysyttävä, mitä kristinuskon sanoma tarkoittaa tänään?

Tähän sanotaan, että Raamattu on perusta, joka ei muutu. Raamattua on kuitenkin eri aikoina tulkittu eri tavoin, eikä ole vain yhtä oikeaa alkuperäistä tulkintaa siitä. Kukin aika tekee oman tulkintansa sen hetkisen tietonsa ja käsityksensä perusteella. Olemme sillä samalla etsijän tiellä, jolla esi-isämme ovat olleet.

Ja rukoilemme, että Jumala siinä meitä auttaisi.