Nurmijärven seurakunnan kirkkovaltuusto kokoontui päättyneen nelivuotiskauden kokoonpanossa viimeisen kerran tiistai-iltana 16. joulukuuta. Kausi päättyi, mutta päätökset suuntaisivat tulevaisuuteen.

Varovainen budjetti ensi vuodelle hyväksyttiin suuremmitta puheitta ja muutosehdotuksistta. Varovaisuuteen ajaa talouden epävarmuus ja epätietoisuus seurakuntarakenteen mahdollisista muutoksista. Tulojen toteutuminen on epävarmaa, mutta pientä kasvua odotetaan. Budjetin mukaan tulos on miinusmerkkinen. Veroprosenttia laskettiin vuodelle 2014 1.45:een ja sama prosentti pätee ensi vuonna.

Vuoden 2015 merkittävin investointi tulee olemaan Klaukkalan kirkon alakertaan tulevan uurnaholvin ja sen viereisen muistolehdon rakentaminen. Uurnaholvi otettaneen käyttöön vuonna 2016 ja näin Klaukkala saa hautausmaan, tosin vain uurnien säilyttämisen muodossa.

Muut kohteet ensi vuonna ja sen jälkeen ovat kunnossapitoa ja peruskorjausta. Uusia virkoja budjettiin ei sisälly, vaikka perheasiain neuvottelukeskukseen tarvittaisiin välttämättä kolmas työntekijä.

Pidemmällä tähtäimellä on varauduttava jäsenmäärän laskuun ja jäsenten ikääntymiseen. Kansantalouden alavireeseen odotetaan piristystä varmaan niin yksityisellä sektorilla kuin kunnassa ja seurakunnassakin.

Valtuusto vahvisti hautatoimen maksut vuodelle 2015. Silläkin sektorilla pätee esittelyaineiston perusteella kiinteistökaupan periaate, että ”parempi sijainti, korkeampi hinta”. Jäi epäselväksi, millä kriteereillä sijainti hautausmaalla on huonompi tai parempi? Aikoinaan merkkihenkilöt haudattiin lähelle kirkkoa….

Puistopäällikkö kertoi, että Nurmijärven hautausmaalle on haudattu vainajia vuodesta 1600-lähtien.

Keski-Uudenmaan seurakuntien rakenneselvitystä päätettiin jatkaa ensi vuonna. Selvityksessä seurataan kuntasektorin tapahtumia ja kirkkolain mahdollista muuttumista, jonka mukaan kaikkien seurakuntien olisi kuuluttava johonkin seurakuntayhtymään. Myös vapaaehtoisen yhtymän perustaminen lähiseurakuntien kesken on mahdollinen. Joka tapauksessa seurakunta nimeä ja toimintaa myöten säilyisi. Valtuusto ei lämmennyt jossain keskusteluissa esiin nousseelle ajatukselle seurakunnan jakamiseksi kolmeen seurakuntaan. Siinä jäisivät yhtymän edut saavuttamatta ja kulut vain kasvaisivat.

Klaukkalan uurnaholvin suunnitelmat hyväksyttiin, samoin metsäsuunnitelma ja hautausmaan traktorin uusiminen.

Uusi valtuusto aloittaa tammikuussa ensi vuonna 17 uuden ja 16 nykyisen valtuutetun voimin. Joitakin kirkkovaltuustokonkareita jäi pois, kuten Sinikka Helminen, Liisa Äikäs ja Esko Haapalainen. Kukin heistä on antanut vuosien aikana kirkkovaltuustossa merkittävän panoksen, kukin vähän eri näkökulmia esillä pitäen.

Suuri kiitos heille ja muille nyt pois jääville!