Saan olla huomenna aattokirkon kuvaelmassa paimenena Nurmijärven kirkossa. Pappi lukee jouluevankeliumia ja me seurakuntalaiset esitämme sen henkilöitä. Siellä on Josef ja Maria, Jeesus-lapsi (oikea lapsi), enkeleitä ja paimenia.

Kertomus on tuttu ja eri kerroilla siitä saattaa nousta vähän eri kohtia enemmän esille.
Jouluevankeliumissa kaikki sanat ovat painavia - myös nykyhetkestä katsoen.

Kuvaelmaa harjoiteltaessa keskiviikkona pohdin sanojen merkityksiä. Mielessäni muodostin sanoista minijouluevankeliumia:

- Paimenille ilmestynyt enkeli sanoi ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Merkittävät sanat: ”älkää pelätkö”, ”ilon” ja ”koko kansalle”, siis kaikille.

Taivaallinen sotajoukko ilmoitti, että ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” – Rauhasta me olemme kyllä vajaita, mutta sitä kannattaa tavoitella, kaikilla tasoilla: omassa mielessä, lähiympäristössämme ja koko ihmisten yhteisössä.

Jeesus-lapsen syntymästä kuultuaan paimenet päättivät lähteä Betlehemiin ”kiireesti” ja totesivat seimen ääreen päästyään tai oikeastaan sieltä lähdettyään: ”Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu.”

****

Pari päivää sitten kävin Lahdessa, entisessä työpaikkakaupungissani. Torilla oli perinteiseen tapaan iso joulukuusi ja joulukylä sen ympärillä. Kuusen juuressa oli myös seimi. Lahtihan on profiloitunut jo vuosia seimikaupungiksi.

Jouluseimestä noin 50 metrin päässä kadun toisella puolella oli pitkä jono ihmisiä odottamassa omaa ruokakassiaan, joita jaettiin seurakuntayhtymän tiloissa.

Jäin miettimään joulun sanoman moniulotteisuutta tässä meidän maailmassamme, jossa on niin paljon puutetta ja kärsimystä sekä turhia riitoja.

Miksei joulumieli ja joulurauha voisi olla pysyvä olotila?

Hyvää Joulua – hauskaa, harrasta, iloista ja rauhallista sen mukaan, mitä itse kukin nyt tarvitsemme!