Uskon, että  useimmat kuuluvat kirkkoon, koska uskovat Jumalaan. Uskon määrä vaihtelee, eikä sitä mitata tai kysytä. Se on meissä jossain syvällä, ei sitä silloin voi, eikä tarvitse, perustella. Monet lopulta uskovat, vaikka välillä sen kieltäisivätkin.

Kirkkoon meidät liittävät myös elämänkaareemme liittyvät tapahtumat kuten kaste, häät ja hautajaiset, joista kirkossa käytetään nimitystä "kirkolliset toimitukset". Kaste kantaa läpi elämän ja uskomme mukaan pidemmällekin.

Henkilökohtaisesti en ole koskaan pohtinut kirkkoon kuulumista tai etsinyt sille perusteluja, vaikka muun muassa työn ja luottamustehtävien puitteissa sen tehtävän edessä olen usein ollut: Miksi kuulua kirkkoon? Olen vain ollut ollut kirkossa, osa kirkkoa. Joskus vastaan, että ”olen tapakristitty”.

Miksi kuulua kirkkoon? Tuo kysymys nousee usein esille, kun kirkosta eroamista mediassa innokkaasti uutisoidaan. Vapaa-ajattelijat yrittävät saada ihmiset eroamaan kirkosta, mikä heidän mielestään on todellista vapaa-ajattelua. He yrittävät saada uskontoon vivahtavankin pois näkyvistä, vaikka eivät usko uskonnolliseen.

Laulaja ja lauluntekijä Juice Leskinen ihmetteli, että miksi vastustaa sellaista, mitä ei usko olevan? Hän itse oli sitä mieltä, että jumalan on, vaikkei uskoisi. Juice kirjoitti eräässä runossaan: Olen tullut siihen tulokseen, että jumala on. Ei siitä sen enempää.

Kirkkoon kuulumiselle löytyy perusteluja myös järkeilemällä. Yli puolet kirkollisveron tulosta käytetään lasten, nuorten ja perheiden parissa tehtävään työhön, kun lisätään tähän diakonia, on kyse ¾ menoista. Kirkko tekee hyvää ja rakentaa tämän yhteiskunnan perustaa.

Kirkko tekee hyvää? Sitä tekevät tietysti työntekijät ja siihen käytetään siis budjettivaroja, mutta ennen kaikkea se tarkoittaa, sen pitäisi tarkoittaa jokaista kirkon jäsentä, jokaista meistä, jokaiselle löytyy jokin tehtäviä. Monet sanovat kuuluvansa kirkkoon juuri siksi, koska se tekee hyvää. Harjoittaa diakoniaa ja tekee sosiaalista työtä.

Kirkko puolustaa hyvää. Uskonnolla on yhä suuri, ehkä jopa entistä suurempi merkitys arjessamme. Mediakeskustelut käsittelevät tai pohjautuvat uskontoon, uskonto on osa politiikkaa, erityisesti maailmalla. Maailmantapahtumia on vaikea seurata, saati ymmärtää, ilman uskontoja. Kyse on sodasta ja rauhasta, ihmisten elämästä....

Olin mukana Kirkon ulkomaanavun ”Nopean toiminnan joukoissa” keräämässä apua Syyrian pakolaisten hyväksi. Kriisialueilla, muun muassa Syyriassa erityisesti joutuvat lapset ja heidän perheensä kärsimään. Nyt turvan hakijoita on tuhatmäärin täällä keskuudessamme. Jälleen kirkko ja seurakunnat ovat heitä auttamassa.

Ihmisiä pitää auttaa, kun he ovat hädässä. On hullua olla tekemättä mitään, vaikka emme voisi auttaa kaikkia ja ratkaista koko ongelmaa.

Puolustan avaraa kansankirkkoa. Nyt puhutaan myös kansojen kirkosta.

Kirkko on minulle tärkeä. Se tarkoittaa, että kirkosta on pidettävä huolta. Kirkossa on paljon petrattavaa. Sitä on uudistettava ja sen toimintaa kehitettävä, jotta sen ydinsanoma saavuttaisi nykypäivän ihmiset samalla tavalla kuin esi-isämme aikoinaan ja niin kuin kristinuskon syntyaikoiina tarkoitettiin.