Nurmijärven kirkkovaltuusto vietti lauantaipäivän Tuusulan Gustavelundissa pohtien 1) miten kuulla toimintaa suunniteltaessa enemmän seurakuntalaisia, 2) miten parannetaan Kirkonkylän siunauskappelin toimivuutta ja 3) miten vahvistaa nuorten osallisuutta seurakunnassa.
Mukana oli myös nuorten vaikuttajaryhmän jäseniä.
1) Seurakunnassa kyllä kerätään paljon palautetta seurakuntalaisilta, mutta sen kokoamista ja syvällisempää analysointia voisi kehittää. Miten siitä voitaisiin tehdä oikeita johtopäätöksiä?
Yksi tehtävä on kuulla ”maan hiljaisia” jäseniä ja ei-jäseniä. Mitä he odottavat seurakunnalta? Myös toimintaympäristön muutokset tulee ottaa huomioon toimintaa kehitettäessä.
Kirkkoalueiden toimintaryhmät voisi olla yksi kanava kuulla seurakuntalaisia. Monia muitakin tapoja tuli esille, kuten että ”seurakunnalla tulisi olla sydämelliset korvat”, kuten valtuutettu Eija Mattila toivoi.
2) Kirkonkylän hautausmaan siunauskappeli on rakennettu vuonna 1930. Vaikka sitä on muutaman kerran remontoitu, on sen edessä nyt perusteellisempi peruskorjaus. Se ei enää tekniikaltaan ja toimivuudeltaan vastaa tämän ajan vaatimuksia.
Päävaihtoehdot ovat nykyisen kappelin laajentaminen ja peruskorjaus tai kokonaan uuden rakentaminen. Joka tapauksessa nykyinen kappeli tulee ja halutaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena säilyttää.
Erilaisia vaihtoehtoja esiteltiin valtuutetuille ja niistä keskusteltiin. Päätöksiä tulee tehdä vielä tämän syksyn aikana.
3) Seurakunnassa aloitti pari vuotta sitten nuorten vaikuttajaryhmä, jossa on yhdeksän alle 29-vuotiasta jäsentä. Ryhmän tehtävänä on edustaa nuoria seurakunnan hallintoon päin ja muutenkin olla kehittämässä toimintaa nuorten parissa.
Toiminta perustuu nykyään kirkkojärjestykseen ja nuorten vaikuttajaryhmä tulee olla kaikissa seurakunnissa.
Seminaarin tavoitteena oli Onnistumissuunnitelmaan (=strategia) perustuen saada nuorten ääni kuulumaan seurakunnassa.
Johtava nuorisotyöntekijä Timo Liimatta kertoi valtuutetuille ensin vaikuttajaryhmän toiminnasta. Sen jälkeen keskusteltiin sekaryhmissä (luottamushenkilöt, nuoret ja viranhaltijat) etukäteen laadituista kysymyksistä.
Keskustelu tuotti paljon ideoita, joita luvattiin jatkojalostaa ja osa niistä näkynee aikanaan käytännön toiminnassa. Kaikki osapuolet olivat päivän antiin tyytyväisiä ja pitivät vuoropuhelua nuorten kanssa hyödyllisenä.